1

2

3

4

4

4

 

Årets rabarberpersonlighet

"Årets Rabarberpersonlighet är en person med sällsynt obändig energi och växtkraft vars livgivande och läkande egenskaper även kan utvecklas från krispig fräschör till bittert syrlig i takt med mognadens insikter."

Utmärkelsen är instiftad av Producentföreningen Rheum. Alla har möjlighet att nominera personer som mottagare av utmärkelsen. Medlemmarna i producentföreningen Rheum utser, efter genomgång av de nominerade personerna, genom omröstning "Årets Rabarberpersonlighet"

Rabarberpersonlighet 2014

Karin och Mats Sjöstedt, Hornuddens trädgård

Hornuddens trädgård har verkligen ett ekologiskt och hållbarhetstänk i stort och i smått. Genom en avundsvärd energi och målmedvetenhet har ni skapat en fantastisk plats vid vackra Mälaren. En plats där man kan inspireras och lära sej mer om en hållbar livsstil. En viktig insats för vår gemensamma framtid.

Utmärkelsen består av ett diplom gjort av Annsofi Ericsson Petrini och en rabarberinspirerad kanna av keramiker Anna Lindell.

Utmärkelsen mottogs på Hotel Malmköping av de två yngre generationerna på Hornuddens Trädgård;, Maria och Ebba Sjöstedt.

 

Rabarberpersonlighet 2013

Magnus Åberg , Ica Nära i Nyköping

Magnus har visat att David kan göra mer än Goliat för utvecklingen och spridningen av småskaligt producerad sörmländsk mat. Magnus mission att göra sörmländsk mat tillgänglig fär gemene man inspirerar långt utanför länets gränser. Magnus visar med sitt unika butiksconcept att
lokal mat säljer. Han
är en envis entreprenör som visar vägen i det viktiga handlarledet.

 

Rabarberpersonlighet 2012

Maria Printz, Printz Bageri

Maria jobbar för den ”goda maten”, det ”goda samarbetet” och för utveckling av det sörmländska mathantverket.

Maria har sedan början av 1990-talet osjälviskt arbetat för att vi ska äta den mat som produceras nära oss. I allt hon gjort har vårt behov av mat i vardagen stått i centrum. Innovation i allt är hennes ledstjärna. Om något går att göra bättre i något matled så uppfinner hon det.

 

Rabarberpersonlighet 2011

Camilla Sparring, Camillas Matuppror

För att hon slår ett slag för att Sveriges alla barn, sjuka och äldre skall få äta sej mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Mat som är långt ifrån dagens oftast smaklösa mat som processats och transporterats, värmts, kylts och värmts igen. En mänsklig rättighet!

 

Rabarberpersonlighet 2010

Mats Eric Nilsson, författare.

Mats Eric Nilsson har med sina två böcker "Den Hemlige Kocken" och "Äkta Vara" har öppnat våra ögon och vårt medvetande för den mat vi stoppar i oss inte alltid är vad den utger sej för att vara. I den första boken fick vi lära oss om fusket med maten och i den andra får vi tipsen på vad vi kan äta.

Rabarberpersonlighet 2009

John Hadwall , Ekobudet

Med ett outtröttligt leende och personlig intensitet bygger han upp en glad och gedigen känsla hos både producenter och kunder för ekologiska och närodlade produkter. Han fyller engagerat sina leveranslådor inte bara med traktens produkter utan även med de värderingar som allt fler av oss inser är nödvändiga för en hållbar värld – närhet, ekologi och kvalitet.

Rabarberpersonlighet 2008

Eva Hagström, husmor

Eva Hagström har som husmor i Floda skola i över tio år drivit på utvecklingen för att ge eleverna en skolmat som är hemlagad, närodlad med så stor andel ekologiska råvaror som möjligt. Skolan serverar i dag bl a egen ekologiskt odlad potatis, grönsaker från eget litet växthus och egenplockade bär. Eva låter också barnen medverka i  köket och maten har blivit viktig en del i skolans profil.