1

2

3

4

4

4

 

Lite mer om Rabarber

 

Bergianska trädgårdens skapare, Johan Peter Bergius, anlade på 1700-talet en rabarberplantage på ett stort område som idag utgör delar av Vasastan i Stockholm. Då hade rabarberrot redan använts för medicinskt bruk i Kina i över 2000 år och varit den vanligaste huskuren för Europas befolkning sedan medeltiden. Därför var rabarberroten under lång tid också en begärlig handelsvara och betingade tidvis ett högre pris än opium. Fortfarande odlas medicinalrabarber i Kina och används i kinesisk medicin och av homeopater i både Europa och Nordamerika

Rabarbern är en av våra vanligaste trädgårdsväxter, mycket tack vare att den trivs bäst i kallare klimat. Rabarbern är tålig och förser oss år efter år med stjälkar till pajer och kompotter, nästan oavsett om vi ger den näring eller pysslar om den. Vår vanligaste rabarbersort, Victoria, är uppkallad efter den brittiska drottning som (hittills) suttit längst på tronen. Det finns dock nya och färggrannare sorter, som Rosenhagen, Spangsbjerg, Elmsfeuer och Elmblitz som dessutom innehåller mindre oxalsyra.

Vill du läsa lite mer om rabarber så finns lite erfarenheter från ekologiska yrkesodlare samlade HÄR

Denna spännde bok skriven av Ingar Nilsson är ett måste för alla rabarberälskare.  Både en fyllig historia och härliga recept.

ISBN: 9127357260