1

2

3

4

4

4

 

Tidigare Åress rabarberprodukt

Producentnätverket Rheum, som anordnar Rabarber-festivalen, har bland ett antal nominerade produkter utsett följande till Årets rabarberprodukt 2015:

Rabarbersorbet från Grinda Gårds-glass, Grinda Säteri, Malmköping, se öppettider på www.grindagardsglass.se och Facebook: Grinda Säteri AB https://www.facebook.com/grindasateri?fref=ts

På Grinda gård strax söder om Malmköping har familjen producerat färsk mjölk i flera generationer. Av den färska mjölken producerar man mer än 40 olika sorters  gräddglassar som varierar efter säsong. Sorbeterna tillverkas av färska eller frysta  frukter och bär (beroende på säsong). Rabarbersorbeten innehåller rabarber, socker, vatten, glukossirap och Johannesbrödkärnmjöl.

Foto: Bettan Lundblad

År 2014 utsågs ingen rabarberprodukt.

Årets rabarberprodukt 2013

Sötsalta Maria Rheum, Printz bageri

- en ekologisk kardemummakryddad smörig vetebulle sprängfylld med rabarberkompott och sommarminnen. Men vi nöjer oss inte med det utan rullar vår bulle i ekologiskt rörsocker blandat med finaste söt-salta lakritsgranulat.

Dessa godsaker kan man njuta under hela festivalveckan på Printz Bageri Gula Industrihuset, Stallarholmen samt på Printz Bageributik, Kungsvägen 8 i Eskilstuna.. Samt självklart på torget i Mariefred lördag 18/5

Välkomna att frossa i vårens första primör tillsammans med oss!

Årets rabarberprodukt 2012

Rabarbercroissant, Rogge Bageriet

Rabarbercroissant kommer att säljas på bageriet under festivalen

Rabarbercroissant historia

Syrlig, svensk rabarber + frasig, fransk croissant= kärlek !

I surdegsbageriet mitt i Strängnäs bakar vi med kärlek! Frasig, handgjord croissant fylld med frisk rabarberkompott nyanserad av jordgubbar, kanel- och vaniljstång kommer att finnas på Rogge Bageriet hela veckan.

 

Årets rabarberprodukt 2011:

Rabarberpralin, Barrsäter Choklad

 

Årets rabarberprodukt 2010:

Rabarb-Ulla, Annas hembageri

Annas Hembageri låter i år fjolårets succé, herr Rabarberbröd, få sällskap av sin söta kusin, Rabarb-Ulla!

Rabarb-Ulla historia

Rabarb-Ulla är en söt vetedegsdröm, bakad på ekologiska ingredienser, fylld med en vaniljkryddad rabarberkompott. Rabarb-Ulla ville besöka Rabarberfestivalen redan förra året men hennes kusin Herr Rabarberbröd, som förutom rabarber innehåller rågsurdeg och hasselnötter, ansåg inte att tiden, eller Rabarb-Ulla, var tillräckligt mogen. I år finns det dock inget som kan hindra Rabarb-Ulla att erövra festivalen med sin fantastiska doft och underbara brytning mellan sött och surt i jakt på en riktig bullälskare.

Hemligheten bakom Rabarb-Ullas framgång hos bullälskare är framförallt den höga kvaliteten på hennes ekologiska och närodlade ingredienser, samt att dessa får god tid att avge smak och arom utan att Rabarb-Ulla stressas fram.

Första dagen görs en fördeg på ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn, jäst och ekologisk mjölk från gårdar i mälardalen. Fördegen får sedan jäsa långsamt i kyl i minst 12 h så att degvätskan får lång tid tillsammans med mjölet. På så sätt skapas basen för en riktigt saftig vetedeg. Samtidigt kokas en rabarberkompott på närodlade rabarber, ekologisk vanilj och socker. Kompotten blandas sedan med ekologiskt smör, socker och lite mjöl till en väldoftande fyllning. När fördegen är redo blandas den med ytterligare mjöl, närproducerade ägg, ekologiskt smör, havssalt, socker och kardemumma till en underbar och smidig vetedeg. Därefter kavlas degen och bestryks med rikligt mängd rabarberfyllning för att sedan skäras och flätas till vackra Rabarb-Ullor.        

 

Årets rabarberprodukt 2009:

Rabarbernektar, Finesserna

Rabarbernektar historia

Det är ju så tråkigt att gå ut och äta om man inte kan ta ett glas gott, med alkohol. Varje gång så blir det som om servisen har frågan för första gången och efter en viss eftertanke säger: vi har vatten, cola ...... Hur kul är det!!

Efter samtal med våra vänner på restauranger så fick vi klart för oss att alla saknar bra alkoholfria alternativ för att erbjuda gäster. Det går ju inta att leva med så nu löser vi frågan sakta men säkert.

Första på banan blev sortäkta Äppelmust. Väldigt uppskattad!

Därefter ”Rabarbernektar” som även den har blivit väl mottagen. Passar väldigt fint att använda som måltidsdryck och även för at släcka törsten en varm dag. Den är inte så söt som äpplemusten vilket gör ett den bättre kan kombinera med olika maträtter

Rabarbernektar består av råpressade rabarber, vatten och socker. Sockerhalten är endast 9%

Monika och Hans Naess

 

Årets rabarberprodukt 2008:

Rabarberkorv, Stocktorps gård

Rabarberkorvens historia

Sommaren 2003 inför landsbygdens dag i Vadsbro, frågade Krister Karlsson om jag inte skulle hitta på nåt kul. I samma veva höll jag på att bygga en rök hemma på tomten, så jag tänkte att en korv är ju kul att göra. Och vilka råvaror finns mest lokalt av alla när man bor mellan Vadsbro och Blacksta, jo Hans och Bosses Lamm samt Bosses rabarberodling, så jag tog några feta lammsidor saltade över natten, kokade en rabarberchutney med lite schalottenlök, vitlök, chili, timjan och massor av rabarber. Malde sidorna och vänd ihop med chutneyn, till en smet, smakade upp med lite salt och svartpeppar och ett par droppar äppelcidervinäger. Och fyllde upp i krokfjälster. Här var då tanken att röka dom, men landsbygdens dag kom innan röken blev klar, så dom serverades grillade istället. Gick åt som smör i solsken (kan ha vari för att jag bjöd på dom) men jag vet att dom var goda också.

Jonas Hammar, Kock Wreta Gestgifveri

Eftersom jag gör en lammkorv så fick jag påstötningar från några håll att jag skulle göra en rabarberkorv precis som Jonas för det skulle vara kul att ha till Rabarberfestivalen. Så jag nappade på idén och jag lät tillverka en Rabarberkorv med min lammkorv som grund med en rabarberchutney gjord med lök och indiskinspirerad kryddning och den har blivit mycket populär.

Korven påminner liter om ett isterband

Kerstin Dumky, Producent Stocktorps gård